Aparatul ortodontic la copii și igiena orală din timpul tratamentului

Aparatul ortodontic la copii și igiena orală din timpul tratamentului

Penultimul webinar din campania „Zâmbește pentru viitor!”, organizată de Societatea Națională de Stomatologie Pediatrică din România alături de Crucea Roșie Română, cu susținerea Colgate, a avut ca temă „Aparatul ortodontic la copii”. Un subiect de mare interes, în special în ceea ce privește întreținerea igienei orale pe perioada tratamentului ortodontic.

Dacă pentru cele mai multe persoane tratamentul ortodontic este văzut strict ca o procedură de aliniere a dinților, în realitate acesta înseamnă mai mult de atât, respectiv un proces de modificare a arcadelor dentare până la dimensiunea și forma normală. Pentru că nu este vorba numai de dinți înghesuiți ci de poziționarea lor corectă în contextul facial și de dezvoltarea oaselor maxilare.

Tratamentul ortodontic se realizează cu așa numitele aparate ortodontice, niște dispozitive care se aplică pe dinți, și care pot fi fixe (sunt lipite pe suprafața dinților și nu se îndepărtează decât la finalul tratamentului) sau mobile (se pot îndepărta din cavitatea bucală pentru scurt timp). Prima consultație la specialistul ortodont este recomandat să aiba loc la vârste mici, între 4 și 6 ani. Dar chiar și dacă prezentarea la cabinet are loc mai târziu, până la definitivarea creșterii, copilul poate beneficia de tratament ortodontic eficient.

„Prima consultație la specialistul ortodont este recomandat să aiba loc la vârste mici, între 4 și 6 ani.”

Un aspect esențial îl reprezintă igiena orală pe durata tratamentului ortodontic, pentru că, dacă aceasta nu este realizată corect și întreținută, pot să apară complicații (carii, gingii inflamate, retracție gingivală, pierderea osului care susține dintele) care conduc la eșecul tratamentului. Igiena orală trebuie să fie riguroasă, în special în cazul purtării aparatelor fixe, chiar dacă este mai dificil de întreținut din cauza elementelor aparatului: brakeți, resorturi, elastice și ligaturi de sârmă. Aliatul principal este periuța de dinți. Copilul va fi învățat să execute corect mișcările de periaj, iar dacă are vârsta mai mică de 8-10 ani, va fi ajutat de un adult.
Este recomandat ca periajul să fie efectuat de cel puțin două ori pe zi, dimineața înainte de micul dejun și seara înainte de culcare, folosindu-se o periuță de dimensiune mai mică, cu perii de duritate mică (inscripționate soft), care trebuie schimbată imediat ce se constată apariția uzurii.

„Periajul trebuie făcut cu presiune moderată, să nu se neglijeze nicio suprafață dentară. Dacă pe suprafețele cu brakeți se fac mișcări circulare sau orizontale, pe suprafețele dinspre limbă mișcările vor fi dinspre gingie spre marginea liberă a dintelui, iar pe suprafața ocluzală – adică cea pe care mestecăm alimentele –, mișcările sunt de du-te-vino dinspre anterior spre posterior”, explică dr. Mircea Georgescu, medic specialist ortodont.

În ceea ce privește tipul de periuță de dinți, sunt de preferat cele manuale, nu electrice, pentru că au o suprafață mai mare și deci și o eficiență mai mare. Periuțele electrice pot fi utile, eventual, persoanelor mai puțin motivate în vederea periajului, precum și celor cu dizabilități. Cât privește pasta de dinți, nu este important ca ea să conțină particule abrazive ci o cantitate corectă de fluor care să ajute la remineralizarea suprafeței dentare.


 
Alte mijloace auxiliare de igienizare pe care le și recomand cotidian sunt periuțele interdentare și dușurile bucale. Ața dentară este dificil de folosit în cazul aparatelor fixe, din cauza sârmei care împiedică pătrunderea ei între dinți. Periuța interdentară, însă, este foarte eficientă pentru îndepărtarea plăcii bacteriene din spatele sârmei aparatului fix dar și din spațiile dintre dinți, și trebuie utilizată pe fiecare spațiu interdentar. Cel mai eficient dispozitiv pentru întreținerea igienei orale, în special pe zonele interdentare, este dușul bucal, un dispozitiv care dirijează, cu presiune, un jet de apă sau un jet de apă în amestec cu apă de gură, pe suprafața care trebuie igienizată”, subliniază dr. Mircea Georgescu

 

 

Dragi părinți, sănătatea orală a copiilor și zâmbetul lor de nota 10 depinde de voi! Nu le refuzați acest drept! O consultație la medicul ortodont, respectarea planului de tratament și asigurarea unei igiene corecte vor face diferența. Dacă aveți întrebări legate de acest subiect, specialiștii vă stau la dispoziție pe grupul Facebook „Dinti si Parinti”, oferindu-vă în cel mai scurt timp răspunsurile de care aveți nevoie.