Ce este ortodonția?

Ce este ortodonția?

Ce este ortodonția?

Dragi copii, ortodonția este acea ramură din stomatologie prin care se corectează poziția dinților și a maxilarelor aflate în poziție improprie.

Dinții în poziții deviate, deplasați sau înghesuiți sunt greu de curățat corect și prezintă un risc crescut de a fi pierduți din cauza cariilor sau problemelor parodontale. Ei suprasolicită mușchii masticatori, ducând la dureri de cap, probleme ale articulației maxilarelor, dureri ale gâtului sau spatelui. De asemenea aspectul unei persone suferă în aceste situații.

Beneficiile tratamentului ortodontic sunt: sănătatea întregii guri, un aspect mai plăcut, păstrarea dinților pentru toata viața.

Specialistul în acest domeniu se numește medic ortodont: este un medic stomatolog cu specializare în ortodonție (trei ani de specializare, după cei șase ani ai facultății de stomatologie).

Cum pot ști dacă am nevoie de tratament ortodontic?

Numai medicul stomatolog sau medicul ortodont sunt cei care pot pune diagnosticul și recomanda necesitatea acestui tratament. Diagnosticul se pune în urma efectuării unor controale cum ar fi: istoricul medical și dentar complet, examinare clinică, modele de ghips ale dinților (pentru care se iau amprente ale gurii pacientului), radiografii și fotografii speciale. Tot acestea vor influența și schema de tratament.

Cum acționează tratamentul ortodontic?

Dinții sunt deplasați către poziția corectă folosind mai multe tipuri de aplicații, fixe sau mobile, reînvățând mușchii să acționeze corect și corectând modul de creșterea a maxilarelor. Aceste aplicații acționează aplicând presiuni delicate asupra dinților și maxilarelor. Severitatea problemelor vor determina modul de tratament mai eficient.

Aplicațiile fixe se numesc bracket-uri și sunt conectate între ele prin arcuri, benzi sau sârme (ele rămân pe dinți în permanență). Ele sunt ajustate lunar pentru a se ajunge la pozițiile dorite ale dinților – în luni și ani de zile.

Astăzi aceste dispozitive sunt mai mici, mai ușoare și mai puțin vizibile ca în trecut. Ele pot fi colorate – pentru copii sau transparente – preferate de adulți.

O serie de aparatele mobile pot fi purtate numai în somn și o parte a zilei (în funcție de afecțiune).

Cu cât problemele sunt detectate mai timpuriu, cu atât tratamentul poate fi mai ușor și mai de succes – de accea este important să ne prezentăm de 2 ori pe an la cabinetul stomatologic pentru control periodic.

Până data viitoare vă doresc numai zâmbete sănătoase și dinți frumoși!