Ce este tratamentul de canal?

Ce este tratamentul de canal?

Tratamentul de canal presupune îndepărtarea pulpei dintelui, un ţesut moale din centrul dintelui, ce conţine vase de sânge şi fibre nervoase (nervi mici). Pulpa este denumită popular ‘nerv’, iar tratamentul de canal este denumit popular ‘scoaterea nervului’.

După ce se extrage pulpa dentară bolnavă, se curăţă spaţiul rămas, se pregăteşte curățându-se și dezinfectându-se cu diferite substanțe şi apoi se obturează (etapa numită obturația de canal). Astfel canalul este complet închis și dezinfectat. În trecut, dinţii cu pulpa bolnavă erau extraşi în totalitate. În prezent, tratamentul de canal radicular salvează mulţi dinţi care altfel ar fi fost pierduţi.

Cele mai frecvente cauze ale îmbolnăvirii pulpei sunt:

  • O carie foarte profundă sau foarte extinsă, care nu mai poate fi tratată doar prin plombă (obturația coroanei dintelui)
  • Un traumatism dentar, o lovitură recentă sau mai puţin recentă la care a fost supus dintele, cu fractură sau fisură sau chiar fără semne vizibile

Odată ce pulpa se îmbolnăvește, în lipsa tratamentului adecvat, se poate forma puroi (chiar un abces) la vârful rădăcinii, în osul maxilarului. Abcesul poate distruge o anumită porțiune a osului, provocând durere intensă.

În ce constă tratamentul de canal?

Tratamentul de canal se desfăşoară în mai multe etape, necesitând chiar mai multe vizite la cabinet, în funcţie de situaţie. Acestea sunt:

  • În primul rând, se creează accesul prin coroana dintelui. Uneori este nevoie de anestezie, alteori nu (atunci cand pulpa este foarte bolnavă și este aproape total distrusă nu se mai simte durere). Acum anestezia este făcută în cabinet cu instrumente foarte fine și moderne.
  • După îndepărtarea pulpei afectate, se curăță camera rămasă liberă în coroana dintelui și canalele (ele sunt lărgite şi dezinfectate în vederea obturaţiei).
  • Dacă intervenţia necesită mai multe vizite, se inserează o obturaţie temporară pentru a proteja dintele.
  • Obturaţia temporară este apoi îndepărtată, efectuându-se obturaţia permanentă a camerei pulpare şi canalului radicular. În fiecare canal se introduce un material cauciucat numit gutapercă şi se sigilează prin cimentare. În unele cazuri, în canal se inserează un pivot din metal sau fibră de sticlă, pentru susţinerea structurii dintelui (dacă acest aeste foarte distrus).
  • Ultima etapă constă în reconstrucţia coroanei dintelui, pentru remodelare şi aspect estetic.

Cât timp rezistă un dinte restaurat astfel?

Dinţii trataţi şi restauraţi pot rezista o viaţă, cu îngrijirea adecvată. Deoarece cariile dentare recidivează pe dinţii trataţi, o igienă orală bună şi controalele dentare de rutină pot preveni evoluţia nefavorabilă.

Nemaiexistând pulpa dentară, dinţii cu tratament de canal devin fragili şi sunt mai expuşi riscului de fractură. De aceea, după tratamentul canalului radicular, este absolut necesară o reconstrucţie coronară sau obturaţie.

Pentru evaluarea reuşitei tratamentului de canal radicular, cea mai sigură metodă este comparaţia radiografiilor obţinute înainte şi după tratament. Aceasta va releva dacă distrugerea osului continuă sau dacă are loc regenerarea ţesutului osos.

Sper să fie nevoie cât mai rar să apelați la tratamente complicate! De aceea este bine să preveniți în loc să ajungeți să aveți nevoie de tratamente! Vizitați medicul stomatolog cat mai curand pentru tratarea cariilor încă simple, pentru orice alte tratamente și mai ales pentru control preventiv periodic!

Dr. Măseluță și Dr. Perie-Tot vă urează dinți frumoși și sănătoși!