Formarea cariei dentare

Formarea cariei dentare

Bacteriile care trăiesc în guriță, ajutate de prezenţa dulciurilor și a pastelor făinoase, formează acizi care atacă smalțul dinților. Smalțul dintelui este supus tot timpul, unor atacuri acide repetate.

Saliva încearcă să ajute smalțul să se repare, prin substanțele minerale.

Dar saliva singură nu poate face față. Dacă atacurile acide sunt mai puternice decât reparațiile, atunci apare o cavitate în smalț. Momentul formării cavității înseamnă momentul în care dintele este afectat de carie în mod ireversibil – adică nu se mai poate repara decât cu o plombă (sau obturație, cum spun medicii).

Trebuie să încercăm cât de mult putem să evităm formarea cavității și vom vedea mai jos ce putem face.

Poate fi oprită caria dentară?

Când atacul acid este persistent, apare o pata albă, cretoasă. Ea este semnul că, în acea zonă a dintelui, smalțul este slabit. În acest stadiu, zona slabită se poate repara. Spunem că este stadiul reversibil al cariei dentare, adică este posibilă repararea dintelui cu ajutorul igienei si aplicării unor produse (și nu e nevoie de plombă). Condiția este să intervenim foarte conștiincios până la apariția unei cavități în smalț.

Iată cum se poate repara:

Prin igiena orală impecabilă și aplicarea locală de produse de igienă orală cu fluor (acasă: periaj conștiincios cu pasta de dinți cu fluor, apă de gură, ața dentară , iar în cabinetul dentar: lacuri sau geluri speciale, folosite de către medicul dentist), putem repara smalțul afectat.

În cazul reparației reușite, rămâne o cicatrice puțin mai închisă la culoare, pe suprafața smalțului (semn că s-a reparat), dar nu mai apare cavitatea în dinte.

Deci, cu condiția să nu existe încă o cavitate formată, dacă avem o igienă orală impecabilă și vizităm medicul dentist regulat, pentru a efectua procedurile necesare, putem să oprim caria înainte de a fi nevoie de o plombă.

Formarea cavității

În cazul igienei orale insuficiente (placa bacteriană nu este îndepărtată corect și pasta de dinți cu fluor nu este folosită suficient) sau a atacurilor acide frecvente (de exemplu la o persoană care ia gustări frecvente cu dulciuri și paste făinoase), atacurile acide câștigă definitiv lupta, iar smalțul nu se mai repară, distrugerea devine definitivă. Atacurile acide continuă cu formarea unei cavități în smalț. Cavitatea este semnul că, de-acum încolo, numai tratamentul în cabinetul dentar mai poate salva dintele de la distrugere. Medicul dentist trebuie să curețe cavitatea și să o obtureze (să o plombeze) cu un material special.

Dacă a apărut cavitatea, tratamentul în cabinet trebuie efectuat de urgentă.

Netratată, cavitatea se va mări, va ajunge până la straturile de sub smalț, mai întâi în dentină și apoi la pulpă (numită popular nerv). Durerile vor apărea, vor fi din ce în ce mai mari, iar când distrugerea ajunge la pulpă, trebuie efectuat tratamentul de canal (popular: trebuie scos nervul), procedură dificilă și care afectează dintele, definitiv. În cazurile extreme, fără tratament efectuat la timp, se poate ajunge la pierderea dintelui – situație pe care trebuie să o evităm.

Dinții de lapte sunt mai predispuși la formarea cariei, datorită smalțului mai slab.

Dragi copii, aveți grijă de dinții voștri și nu îi lăsați să se carieze!

Până data viitoare, vă doresc numai zâmbete frumoase și sănătoase!