Igiena dentară. Provocări și soluții pentru părinți

Igiena dentară. Provocări și soluții pentru părinți

Cel de-al doilea webinar realizat de Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România alături de Crucea Roșie Română, cu susținerea Colgate, în cadrul Programului Școlar Colgate „Zâmbește pentru viitor!”, a adus în fața părinților o temă de o importanță hotărâtoare pentru sănătatea orală a copiilor, atât cea prezentă cât și cea a tânărului și adultului care va deveni. O dantură sănătoasă și un zâmbet strălucitor se construiesc încă din copilărie, acasă, în familie, prin însușirea, practicarea și menținerea unei igiene orale desăvârșite.

Atenția și grija pentru igiena orală a copilului trebuie să se manifeste chiar înainte de apariția primelor perluțe. Încă de la naștere, bebelușului îi vor fi curățate gingiile cu un degetar din silicon sau cu comprese sterile, fiindu-i masate blând pentru a fi îndepărtată placa bacteriană. „În felul acesta stimulăm vascularizația gingivală si creăm bebelușului un reflex condiționat. Acest lucru îl vom face de două ori pe zi, fără a folosi o pastă de dinți”, explică dr. Raluca Ștefania Georgescu, medic stomatolog pediatru. „De la apariția primilor dințișori până la vârsta de 2 ani vom face periaj de două ori pe zi, folosind o pastă de dinți și o periuță de dinți, cu peri moi. Pasta de dinți trebuie să fie de dimensiunea unui bob de orez, iar concentrația de fluor din pasta de dinți trebuie să fie de 1000 părți/milion”, a mai adăugat expertul.

Copiii cresc precum Făt-Frumos de repede și nici nu știi când a trecut timpul, când au trecut primii doi ani. După această vârstă, pâna la 6 anișori, cantitatea de pastă de dinți aplicată pe periuță poate crește treptat, până ajunge la dimensiunea unui bob de mazăre. Și tot în această perioadă, în rutina de îngrijire orală a copilului se va putea introduce și ața dentară. ”Aceasta va fi folosită o dată pe zi, curățând în special zonele dintre măselele de lapte, acolo unde copiii fac cele mai multe carii”, precizează dr. Raluca Ștefania Georgescu.

Când puiul de om împlinește vârsta de 6 ani, trece într-o altă etapă din punctul de vedere al îngrijirii dințișorilor, cantitatea de pastă de dinți de pe perie crescând la 1-2 cm, iar concentrația de fluor a acesteia  la 1450 părți/milion. Când apar și dinții permanenți vor putea fi folosite și alte mijloace de curățare auxiliare, cum sunt periuțele interdentare și apa de gură, însă aceasta din urmă numai la recomandarea medicului stomatolog.

 

Și pentru că sfaturile venite de la medic sunt cele de luat în seamă atunci când ne dorim o igienă orală exemplară pentru copiii noștri, iată cele trei reguli de aur împărtășite de medicul stomatolog pediatru:

  1. Periajul va fi completat de părinți până la vârsta de 7-8 ani sau pâna când copilul va putea să-și lege singur șireturile. Facem acest lucru pentru că până la această vârstă copiii nu au motricitatea necesară realizării unui periaj corect.
  2. Este important să schimbăm periuța de dinți o dată la 2-3 luni și după fiecare răceală.
  3. Întotdeauna va trebui completat periajul de acasă cu o igienizare profesională în cabinet, recomandată de către medicul stomatolog curant.

Până la însușirea definitivă a obiceiului spălării dinților de două ori pe zi, copiii nu sunt chiar complianți când le cerem să facă acest lucru. Aici intervine abilitatea părintelui de a-l determina pe micuț să se spele pe dinți, fără ca acesta să considere respectiva activitate un supliciu. Și – dintotdeauna – puterea exemplului a funcționat cel mai bine.

 

„Văzându-ne pe noi, adulții, că facem acest lucru, vor face și ei la fel. E important să folosim jocuri și provocări: «Cine se spală mai bine pe dinți», dar și recompense atunci când fac asta. Indiferent de situație trebuie să fim consecvenți și să repetăm periajul în fiecare zi”, a concluzionat dr. Raluca Georgescu.

În ceea ce privește alimentația, este important ca a celor mici să fie săracă în carbohidrați, astfel încât acidul să fie cât mai puțin și atacul lui asupra dinților cât mai mic. Gustările trebuie să fie bogate în fructe și legume crude, iar dacă micuțul consumă sucuri, este important să fie consumate cu paiul.

Pentru răspuns la orice întrebare în ceea ce privește îngrijirea orală în copilărie, sunteți așteptați pe grupul Facebook „Dinți și părinți”, acolo unde specialiștii fac echipă cu dumneavoastră pentru ca toți copiii să poată avea un zâmbet sănătos și strălucitor.