Sănătatea dinților se construiește din copilărie!

Sănătatea dinților se construiește din copilărie!

Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România alături de Crucea Roșie Română și cu susținerea Colgate a pregătit, în cadrul Programului Școlar Colgate, campania „Zâmbește pentru viitor!”, o serie de webinare în cadrul cărora medicii stomatologi pediatri și ortodonți vor explica părinților de ce este important și mai ales cum poate fi menținut echilibrul sănătății orale a copiilor.

Din păcate, deși ne aflăm în secolul XXI, statisticile arată că soluția ideală pentru păstrarea sănătății dinților încă nu a fost găsită. Sau există dar nu este aplicată așa cum ar trebui, de vreme ce, la nivel mondial, mai mult de jumătate de miliard de copii suferă de carii în dentiția temporară, peste o treime din populația globului are carii în dentiția permanentă, iar o cincime dintre adulți suferă de boală parodontală și rămân fără dinții naturali după vârsta de 65 de ani.
Când este vorba despre sănătate, prevenția este cheia. Iar acest lucru este valabil și în cazul sănătății orale. Este ușor de realizat, nu costă mult – comparativ cu tratamentele complexe care devin necesare atunci când cariile evoluează, devenind cavități – și are efect pe termen lung.

 

Îngrijirea sănătății orale trebuie să înceapă de la vârste foarte mici, de preferat chiar de atunci când erup primii dințișori, fiind responsabilitatea părintelui să meargă cu micuțul la stomatolog.
Pe de o parte pentru că, astfel, părintele va fi instruit de profesionist și va ști ce trebuie să facă așa încât copilul să aibă dinți sănătoși și frumoși, iar pe de altă parte pentru că în acest fel între familie și medicul stomatolog se realizează o legătură de durată și o bună comunicare. Astfel, în fiecare etapă de dezvoltare a copilului părinții vor ști exact ce au de făcut din punct de vedere al igienei oro-dentare. De asemenea, se vor putea crea și dezvolta pentru copil obiceiuri sănătoase de alimentație și igienă, personalizate (nu există doi copii la fel!) și adecvate fiecărei etape de dezvoltare.

Există – sau ar trebui să existe – o echipă fantastică formată din părinți și practicianul stomatolog. De preferință, când este vorba de copii, ar fi bine să fie un pedodont, adică un dentist special pentru copii. Îmi place mereu să spun că părintele este primul stomatolog al copilului său, spune dr. Arina Vinereanu, Medic primar stomatolog, Doctor în Științe Medicale și Secretar General al Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România.

O relație strânsă și de lungă durată cu medicul stomatolog face posibilă depistarea precoce a oricărei forme de îmbolnăvire și tratarea ei, evitând agravarea. Pe lângă aceasta, familiarizând de timpuriu copilul cu cabinetul stomatologic, acesta va veni la medic relaxat, ca la un prieten. Mai mult, odată stabilită și menținută, legătura părinților cu stomatologul este posibilă chiar și în perioade excepționale, cum este cea a pandemiei de COVID. Prin intermediul tele-stomatologiei, profesionistul îi va oferi părintelui, de la distanță, soluții pentru diversele situații cu care acesta se poate acesta confrunta în ceea ce privește sănătatea oro-dentară a copilului. „Bine că există aplicații pentru mesaje text și video, telefoane smart și tutoriale care arată părinților cum să facă fotografii care să aibă semnificație pentru stomatolog, așa încât acesta să poată pune un diagnostic și să ofere un sfat avizat în situații de urgență. Ca să venim în ajutorul părinților, vă invităm să accesați secțiunea pentru părinți a platformei oscarpd.eu unde există aceast tip de informație, inclusiv în limba română”, a mai precizat dr. Vinereanu.

Și vă mai invităm să urmăriți webinarele pregătite, pentru a primi mai multe informații despre profilaxia de care copiii pot beneficia în cabinetul stomatologic, despre prevenirea cariilor și limitarea unor situații dramatice în care copii de 3-4 ani ajung să-și piardă nu doar strălucirea zâmbetului, ci și funcționalitatea și eficiența masticației, despre importanța fluorului în prevenirea apariției cariilor, despre ce înseamnă intercepția ortodontică și despre tehnicile corecte de periaj din perioada în care copilul beneficiază de tratament ortodontic.

De asemenea, pe grupul Facebook „Dinți și părinți” medicii din cadrul Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică așteaptă întrebările dumneavoastră, cu dorința sinceră de a vă fi de ajutor.