Sfaturi de igienă orală pentru părinții de preșcolari

Sfaturi de igienă orală pentru părinții de preșcolari

Pentru vârsta de până la 5 ani, metoda de periaj este cea circulară: dințișorii sunt ținuți în mușcătură, închiși, iar mișcările cu periuța se fac circular (în cercuri cu diametrul cât mai mare), cuprinzând deodată și dinții de sus și cei de jos. Părinții ghidează în primii ani de viață periuța, dar apoi verifică periajul chiar până la vârsta de 12 ani.

Periați dințișorii dimineața și mai ales seara, cu mișcări în formă de cerc!

Pentru a începe deprinderea unei durate corecte a periajului – se poate apela la un cântecel care durează 2 minute și care poate fi ascultat cât se face periajul.

Puteți peria dințișorii în timp ce ascutați cântecelul vostru preferat, pentru a nu vă plictisi!

În loc de dulciuri cu zahăr concentrat (bomboane sau prăjituri) sau paste făinoase (biscuiți, cozonaci) este mult mai sănătos să ronțăim morcovi sau mere, biscuiți din făină integrală.

Întotdeauna un morcov sau un măr sunt mai sănătoase decât o prăjitură sau o bomboană cu zahăr!

Inainte de culcare – aproape toată lumea știe că dinții trebuie periați dimineața. Foarte mulți însă, din comoditate, când oboseala este mare înainte de culcare, renunță la periajul de seară.

Medicul stomatolog este prietenul și aliatul întregii familii pentru o bună sănătate orală. Programați-vă o dată la 6 luni împreună cu copilul pentru control preventiv periodic. Încă de la apariția primului dințișor de lapte este benefică o vizită la cabinetul dentar.

Medicul stomatolog este prietenul vostru care vă ajută să aveți dinții frumoși și curați. Vizitați-l pentru a se uita la dințișori, înainte ca ei să se îmbolnăvească!

Punctișoarele negre de pe dinți – urmăriți dințișorii copilului între vizitele la stomatolog. Orice modificare cum ar fi un punct negru sau alb pot însemna apariția unei carii și este bine ca aceasta să fie tratată la timp. Punctulețele negre care colorează dinții uneori pot avea și o semnificație mai simplă, care nu este periculoasă: anumite bacterii sănătoase din gură secretă un pigment închis la culoare care se depune pe dinți. Pigmentul poate fi înlăturat ușor de medic, lăsând dinții albi și curați. Numai medicul stomatolog este cel care poate decide semnificația unui punctișor negru de pe dinte.

Dacă igiena orală nu este completă putem observa pe dințișori un depozit moale alb-gălbui (placa bacteriană) care este inamicul numărul 1 al dinților, conținând bacterii care duc la apariția cariilor și problemelor gingivale. Dacă depozitul nu este îndepărtat el se întărește și devine tartru. Medicul stomatolog poate îndepărta acesta depozite, dar acasă dinții trebuie menținuți curați.

Vă dorim dințișori curați și sănătoși!