Domnul profesor
Silviu Ionel Ștefăniță
voluntar Crucea Roșie
În câteva cuvinte pot să spun despre mine că atunci când mă implic într-o activitate o fac cu dăruire și cu speranța că modific pozitiv spiritul și trăirea copiilor care văd în profesor un posibil model de urmat. De aceea, cu voință și mici sacrificii dau o parte din mine, omul, celor mici.
Încă din primele zile ale anunțării proiectului Colgate am remarcat copii dornici să afle cât mai multe informații despre personajele care se aflau pe posterul afișat în două locuri din școală. Vorba despre noutățile pe care urmau să le afle a zburat foarte repede, mai ales prin „scurgerile de informații” voite din partea învățătorilor. Știau că va fi frumos, cu desene animate și cu mici surprize.
Prima zi a atras pe micuții deja fără dințișori din clasele pregătitoare care, cu emoție, s-au așezat pe scaune, liniștiți, cu ochii lucind de curiozitate. Discuțiile legate de igiena orală i-au animat și, dacă la început am pus eu întrebări, mai departe au început ei să întrebe. Atracția principală însă a fost filmulețul de desene animate unde au descoperit personajele. Dințosu’ a provocat râs și voie bună iar distrugerea bacteriilor satisfacție.
„Eliberarea” din cutii a mulajelor cu dinți a stârnit un oooo! general urmat apoi de întrebarea „Mă mușcă?” a unei marunțele fără dințișori. Interesul a crescut pe măsură ce le erau explicate regulile de igienă dentară și de periaj, fiecare dorind să manevreze „gura cu dinți”.
O altă mare surpriză a fost faptul că dinții ieșeau și erau trași înapoi de benzi de cauciuc, lucru care iarăși i-a făcut curioși. Zilele următoare au fost la fel de pline de curiozitate, fiecare grup de elevi instruiți stimulându-i cu povești și impresii pe ceilalți care urmau în altă zi. Așteptarea era grea! M-am simțit foarte bine să știu că pot crea și eu o astfel de emoție copiilor!
Pe măsură ce instruiam copiii îmi dădeam seama că unii dintre ei chiar nu folosiseră niciodată o periuță de dinți și nici nu cunoșteau gustul unei paste de dinți, nu mai vorbesc de ața dentară sau apa de gură! Cadoul și programul de periaj dentar i-a încurcat pe unii copii. Am observat că un copil de la o clasă a III-a sau a IV-a avea dinții înnegriți și l-am întrebat dacă acasă se spală pe dinți. Răspunsul a fost amețitor „Nu mă spăl că pierd sânge!” Bineînțeles că așa i-au spus părinții, mi-a zis.
Cel mai frumos a fost momentul final, când toți copiii își doreau cât mai multe bacterii pe mâini, iar unii chiar le-au primit. Un băiețel mi-a spus că „vreau să le păstrez cât mai mult!”, deși trebuia să meargă la toaletă să le spele. Îngrămădeala de la baie, și la băieți și la fete, urmată de râsete, bucurie și spumă m-a făcut să știu că am reușit să transmit ceea ce a trebuit.
Ce ne povestesc copiii
“A fost foarte util acest tabel pentru a ne face să ne spălăm și să ne protejăm dinții împotriva cariilor. Această pastă de dinți este foarte eficientă. E bine să ne spălăm pe dinți de trei ori pe zi, cum ar fi dimineața, după-amiza și seara.”
“Programul Colgate m-a ajutat mult cu igiena dentară. Colgate a fost și va fi mereu numărul 1 în lume. Recomand tuturor această pastă dentară deoarece dinții mei sunt mai albi și mai strălucitori pe zi ce trece.”
“Doamna profesoară ne-a vorbit despre păstrarea dinților curați. Eu am învățat că dinții trebuie periați de trei ori pe zi. Periuța de dinți trebuie schimbată la trei luni. Dacă avem carii și vrem să scăpăm de ele, trebuie să ne spălăm pe dinți, dinții noștri vor fi strălucitori când o să zâmbim. Doamna ne-a învățat să ne spălăm pe dinți, ne-a dat chiar și o periuță de dinți și o pastă. Ne-a arătat și un film. În filmul acela am aflat lucruri noi și interesante.”
Doamna învățătoare
Melania Moroianu
comuna Radu Tudoran
Sunt copiii noștri ‘mișcați’ de activitățile educative ale instituțiilor școlare? În urma acestui proiect pot spune că, cel puțin cei mici, în marea lor majoritate, da!
Am avut bucuria să am parte, cu ocazia acestui proiect, de satisfacțiile pe care le au doamnele învățătoare atunci când prezintă, în fața unor fețișoare numai ochi și urechi, lucruri interesante și atractive. A fost interesant să vezi cum fiecare cuvânt e absorbit, cum tremurau de emoție în timp ce puneau mâna pe mulaj și simulau spălatul pe dinți corect, în timp ce așteptau cu nerăbdare să le vină rândul la ștampilat.
A fost interesant când, la o clasă, am intrat să comunic ceva doamnei învățătoare la o săptămână după derularea activității și multi copii au venit să îmi dea raportul cu privire la completarea calendarului, câte zile au mai rămas de marcat. Frumos a fost și într-o zi când, trecând pe culoarul școlii, aud un copil cum îi transmite mamei că eu sunt doamna de franceză care le-a arătat cum să se spele pe dinți și i-a dat cadoul.
M-am bucurat în același timp să constat că doamnele învățătoare au apreciat acest proiect, atât pentru instruirea oferită, cât si pentru faptul că elevii au fost recompensați într-un fel, lucru pe care cei mici îl apreciază.
A fost într-adevăr puțin de muncă, un timp de lucru suplimentar, dar cred că a meritat. De fapt, a fost o activitate în care m-am implicat cu plăcere și pe care mi-ar fi plăcut să o fac și eu când eram de vârsta lor. Așa poate aș fi conștientizat de mică ce înseamnă igiena dentară, ce avantaje aduce și poate astăzi… aș fi avut parte de toată dantura naturală.
Ce ne povestesc copiii
“Sfaturi pentru părinții copiilor cu vârste între 6 și 10 ani. Tehnica unui periaj corect. Sănătatea orală este foarte importantă pentru fericirea copiilor. Copilul trebuie sa își perie dinții cu o pastă cu fluor, cel puțin de două ori pe zi, câte două minute, o dată dimineața și o dată seara. Cel mai important este periajul de seară, înainte de culcare. Periajul regulat de două ori pe zi păstrează sănătatea dinților și a gingiei și ajută la prevenirea viitoarelor probleme de sănătate orală. Folosirea aței dentare, cel puțin o dată pe zi, este esențială pentru îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene depuse între dinți. Pentru păstrarea sănătății dinților, trebuie să mergem șa medicul stomatolog, chiar și în lipsa problemelor, de două ori pe an și să limităm numărul de gustări între mese și să luăm gustări sănătoase!”
“Dacă dorim ca dinții noștri să reziste cât timp avem nevoie de ei, trebuie să facem tot posibilul pentru a evita cariile și afecțiunile gingiilor. Îngrijirea corectă a dinților presupune o bună igienă dentară și vizite regulate la dentist. Importante sunt și alimentele pe care le consumăm, dacă vom consuma dulciuri, zahărul ne va ataca dinții, dar dacă vom consuma legume și fructe, îi vom menține sănătoși. Este ideal ca dinții să fie periați după fiecare masă, dar cele mai importante periaje sunt dimineața și seara, înainte de culcare, această acțiune durând cel puțin două-trei minute. Toate aceste informații le-am aflat din explicațiile doamnei profesoare.”
“Doamna Geanina ne-a arătat un desen despre dințișori. A fost foarte frumos. Ne-a învățat cum e corect să ne spălăm pe dinți. Ne-a adus un mulaj și ne-a pus să arătăm ce am învățat și ce am reținut din explicația ei. Am arătat cu toții. A fost interesant totul. M-a impresionat totul, dar cel mai mult mi-a plăcut filmulețul. Doamna ne-a spus că e bine să ne spălăm pe mânuțe. La urmă, doamna ne-a pus o ștampilă pe mână și câte un săpun fiecărei clase și copiilor le-a dat o pastă de dinți și o periuță.”