Webinar: Conf. Dr. Roxana Oancea, Igiena orală a copiilor cu aparate ortodontice

Webinar: Conf. Dr. Roxana Oancea, Igiena orală a copiilor cu aparate ortodontice

Colgate România, împreună cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România și Asociația Națională de Stomatologie pediatrică, vă oferă înregistrarea celui de-al patrulea webinar al campaniei „Zâmbește pentru viitor”.
Citiți și răspunsurile oferite de Conf. Dr. Roxana Oancea, Medic primar ortodont, Doctor în Științe Medicale, Conferențiar Universitar, părințior care au adresat întrebări înainte și în timpul webinarului.

 

 

 

 

Conf. Dr. Roxana Oancea răspunde întrebărilor părinților

 

1) ÎNTREBARE
Recomandați folosirea periuței electrice la copii?

RĂSPUNS RO
Da, se recomandă periuța electrică la copii pentru ușurința în utilizare; dacă avem în vedere copiii mici, design-ul atractiv precum și faptul că tehnica periajului este ajutată de motricitatea periuței reprezintă un avantaj.

2) ÎNTREBARE
Cat trebuie să dureze un periaj corect la un copil cu aparat fix?

RĂSPUNS RO
Periajul dentar la un copil cu aparat fix trebuie sa fie efectuat astfel încât să asigure curățirea optimă a tuturor suprfețelor dentare și aici am în vedere dexteritatea pacientului și faptul că anumite zone (în special suprafețele din proximitatea bracket-urilor) necesită periaj suplimentar cu periuțele interdentare. În medie 3-4 minute ar trebui să fie suficient.

3) ÎNTREBARE
Fetita mea are nevoie de aparat ortodontic. Dar medicul ortodont nu ii pune decât după tratarea unei rinite. De peste 1an facem tratament în acest sens și nici un rezultat pozitiv. Ma gândesc, oare când va putea purta un aparat de îndreptarea dinților dacă aceasta rinită persista?

RĂSPUNS RO
Cu siguranță respirația îngreunată ar putea constui o situatie clinică care să împiedice purtarea în condiții optime a unui aparat mobil. Consultul interdisciplinar este o necesitate și o ameliorare a simptomatologiei prezente ar fi de dorit pentru a obține o eficiență terapeutică maximă odată cu aplicarea tratamentului ortodontic.

4) ÎNTREBARE
Se recomandă sigilarea dinților, în cazul unui răspuns afirmativ, cand se poate face și ce presupune aceasta?

RĂSPUNS RO
Sigilarea dinților este o manoperă de prevenire a cariei dentare atât la dinții temporari cât și la cei permanenți.
Indicația de sigilare este stabilită de medicul dentist care estimează riscul carios al pacientului și stabilește indicația de sigilare. Pentru o eficiență maximă tehnica se aplică dinților imediat după erupție. Sigilarea presupune aplicarea unui material rășinos pe suprafața masticatorie a dintelui și realizează o barieră fizică ce nu va permite pătrunderea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene în adâncimea șanțurilor, foselor si fisurilor existente pe suprafața masticatorie.

5) ÎNTREBARE
Am purtat aparat dentar ,cat timp folosesc gutiera dupa scoaterea aparatului dentar?

RĂSPUNS RO
Aplicarea contenției în ortodonție este o regulă. Durata de purtare a gutierei trebuie decisă de către medicul specialist ortodont care este în măsură să stabilească intervalul de timp în funcție de anomalía dento-maxilară pre-existentă aplicării aparatului ortodontic. Recidiva în ortodonție (adică revenirea într-o situație similară celei inițiale) poate să apară și după 6-7 ani.

6) ÎNTREBARE
Cum putem scăpa de demineralizare?

RĂSPUNS RO
Este foarte important să stabilim cauza demineralizării și să înlăturăm acestă cauză pentru a putea eficientiza terapia de remineralizare. Aceasta presupune administratrea topică (local) de fluor atât la domiciliu (pastă de dinți cu fluor, apă de gură cu fluor), cât și aplicații profesionale în cabinetul de medicină dentară (lacuri, geluri, soluții cu fluor).

7) ÎNTREBARE
E ok dacă i se pune disjunctor? Fetita mea de 7 ani urmează să punem disjunctor este eficient si cam cât timp trebuie purtat? Cum procedăm cu igiena?

RĂSPUNS RO
Disjunctorul este foarte eficient dacă este indicat de medicul specialist la vârsta optimă. La vârsta de 7 ani rezultatele se obțin relativ repede, dar trebuie știut tipul de disjunctor și intervalul de activare pentru a stabili cu exactitate perioada de tratament. De asemenea trebuie urmarită și evoluția clinică a pacientului pentru a surprinde exact momentul cand s-a obtinut efectul terapeutic dorit.
Pentru igiena suplimentară pe langă periajul dentar se poate utiliza dușul bucal.

8) ÎNTREBARE
Gemenii mei au 6 ani, dintii strambi si o demineralizare a dintilor. Pot folosi aparat dentar? Si daca vor scapa de aceasta demineralizare?

RĂSPUNS RO
Cu siguranță aspectul de dinți strâmbi este rezultatul unei anomalii dento-maxilare cu înghesuire care va necesita corecție cu un aparat ortodontic.
Cauza demineralizării trebuie depistată cât mai repede (ex: periaj dentar incorect cu prezența plăcii bacteriene la nivelul suprafețelor dentare, consumul de alimente lipicioase, băuturi carbogazoase, etc) pentru a putea interveni eficient cu o terapie de remineralizare.

9) ÎNTREBARE
La copiii cu palatoschizis când este necesara vizita la ortodont? La ce vârstă?

RĂSPUNS RO
Palatoschizisul se trateaza pe cale chirurgicala, printr-o interventie ce se face, de obicei, intre 3-12 luni. O asemenea interventie se poate face, insa, si mai tarziu. In cazurile mai complicate, daca despicatura este foarte mare, ori daca palatoschizisul apare insotit de cheiloschizis, copilul poate avea nevoie de mai multe interventii chirurgicale. Pana la interventia chirurgicala, copilul nu poate fi alaptat, asa ca este hranit cu ajutorul unor biberoane speciale. In afara de tratamentul chirurgical, copilul poate avea nevoie de ajutorul unui ortodont pentru alinierea corecta a dintilor. În funcție de tipul de anomalie dento-maxilară se va decide vârsta la care se indică aparatul ortodontic (6-7 ani, dar și mai devreme dacă situația o impune).