Webinar: Dr Konstantina Kritikou, Igiena orală acasă, alături de cel mic

Webinar: Dr Konstantina Kritikou, Igiena orală acasă, alături de cel mic

Colgate România, împreună cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România și Asociația Națională de Stomatologie pediatrică, vă oferă înregistrarea celui de-al doilea webinar al campaniei „Zâmbește pentru viitor”. Citiți și răspunsurile oferite de dr. Konstantia Kritikou, medic rezident Stomatologie Pediatrică, părințior care au adresat întrebări înainte și în timpul webinarului.

 

 

Dr. Konstantina KrItikou răspunde întrebărilor părinților

 

1) ÎNTREBARE
Copilului i-au ieșit primii dinți. Pot folosi deja periuță de dinți? Cum aleg periuța?
RĂSPUNS KK
De la apariția primilor dinți, se pot folosi periuțe mici, cu cap rotunjit și cu perii foarte moi. De asemenea, este recomandată o pastă de fluor, cu concentrație mai mică de fluor și se utilizează o cantitate de dimensiunea unui bob de orez. Înainte de apariția dinților, gingiile și limba pot fi curățate cu ajutorul unui tifon curat și ușor umezit.

2) ÎNTREBARE
Folosesc un degetar pentru curățarea dinților copilului. Cât timp îl folosesc? Îl folosesc și după apariția dinților?
RĂSPUNS KK
Nu este nevoie neapărat de un degetar pentru curățarea suprafețelor. Pentru copiii mai mici, înainte să le apară dinții, se poate utiliza un tifon curat, ușor umezit. Se realizează un masaj la nivelul gingiei și se îndepărtează resturile de pe suprafața limbii. Odată cu apariția primilor dinți, se pot utiliza periuțe mici, cu perii foarte moi și o cantitate mică de dinți, sub forma unui bob de orez.

3) ÎNTREBARE
Stomatologul meu mi-a recomandat să îi sigilez copilului trei dinți. Nu am înțeles foarte bine ce este această sigilare, cum se face?
RĂSPUNS KK
Sigiliarea dentară este o altă metodă de prevenire a cariei, una dintre metodele recomandate de OMS (Organizația Mondială a Sănătății). Pe suprafețele dinților, după realizarea unui periaj profesional, se aplică un material fluid, care se întărește și funcționează ca o peliculă. Astfel, acizii produși de bacterii nu mai staționează pe suprafața dinților și se previne apariția cariilor. Sigilarea se face atât la dinții permanenți, pe măseluțele definitive, dar și la vârste mai mici pe măseluțele de lapte.

4) ÎNTREBARE
Ce pastă de dinți să îi iau fetiței mele după ce îi apar dinții și care este frecvența spălării dinților?
RĂSPUNS KK
Indiferent de vârsta copilului, periajul se realizează de două ori pe zi: dimineața, înainte de micul dejun, și seara, după ultima masă. Imediat după apariția dinților este recomandată o cantitate foarte mică de pastă de dinți, sub forma unui bob de orez, cu o concentrație de 1000 de părți per milion de fluor. Este utilizată de două ori pe zi.

5) ÎNTREBARE
Aș mai avea o întrebare: știu că se folosește glicerina boraxată pentru igienizarea gurii. Mie pediatra mi-a spus să nu folosesc. Mi-a spus că laptele matern e bun și nu are nevoie de igienizare, însă sunt foarte multe mame care spun că ar trebui folosită. Ce folosim pentru copii până să le apară dinții?
RĂSPUNS KK
Curățarea suprafețelor dinților se poate face doar cu un tifon curat, ușor umezit, fără glicerina boraxată înainte de apariția dinților. Se fac câteva mișcări la nivelul gingiei și să curețe și suprafața limbii astfel se realizează și masaj și se stimulează și circulația. După apariția dinților, trebuie început periaj cu pastă de dinți cu fluor o cantitate specifică vârstei. Chiar dacă laptele matern este bun și prezintă multe substanțe carioprotectoare, el conține și lactoza, care se poate descompune și în acizi și poate determina apariția unei carii cu tipar neobișnuit la nivelul dinților copiilor mici. De aceea, chiar și după alăptatul la sân sau cu biberon, trebuie realizat periajul dentar înainte de somn.

6) ÎNTREBARE
Sigilarea dinților – de la ce vârstă trebuie făcută?
RĂSPUNS KK
Sigiliarea dinților permanenți se poate face de la vârsta de 6-7 ani, atunci când ei apar în cavitatea bucală. În perioada aceasta ei au o structură mai puțin rezistentă și este nevoie de o sigiliare, care va acționa ca o barieră pentru a rpeveni apariția cariilor. De asemenea, la copii cu risc mai mare se pot face și sigilări ale premolarilor și ulterior, la 12-13 ani, se pot sigila și măseluțele de 12 ani. De asemenea, la copiii mai mici, se pot sigila și măsulețele de lapte, în jurul vârstei de 3-4 ani, când copilul este cooperant sau chiar și la o vârstă mai mică, dacă el este cooperant.

7) ÎNTREBARE
Cum îl conving pe băiețelul meu să se spele pe dinți mai mult de 10 secunde?
RĂSPUNS KK
Periajul dentar ar trebui să fie realizat cel puțin 2 minute. Pentru a face această tehnică mai plăcută, în timpul periajului, copilul poate asculta o melodie preferată, care are o durată de 2-3 minute, cât trebuie să fie periajul, sau se pot utiliza clepsidrele cu nisip.

8) ÎNTREBARE
Copilul meu are 2 ani și are deja dinții negri. Sunt carii?
RĂSPUNS KK
Este recomandat să vizitați un medic stomatolog. Pe baza examenului clinic, poate stabili dacă sunt carii sau dacă este vorba de o colorație sau de o altă patologie.

9) ÎNTREBARE
Cum renunțăm la suzetă? Am tot citit că pe termen lung poate să îi afecteze dantura. Este adevărat?
RĂSPUNS KK
La suzetă ar trebui să se renunțe la doi ani, prin aruncarea ei și, de asemenea, puteți să vă sfătuiți cu medicul pediatru pentru a renunța la ea. Într-adevăr, pe termen lung, suzeta poate afecta poziția dinților în gură și poate fi afectată și dezvoltarea oaselor maxilare.

10) ÎNTREBARE
Fetița mea se plânge că o doare un dinte. M-am uitat și nu e nicio carie. Ce să fac? Mulțumesc.
RĂSPUNS KK
Chiar dacă nu se vede, o carie, la prima vedere, poate fi situată între dinți. Durerea poate avea și o altă cauză: un traumatism sau erupția unui dinte nou, care determină acest disconfort. Cel mai bine ar fi să vizitați medicul stomatolog.

11) ÎNTREBARE
Îmi este teamă să merg cu cel mic la stomatolog în perioada asta cu pandemia. Ce pot să fac?
RĂSPUNS KK
În perioada aceasta, cabinetele stomatologice respectă toate măsurile. Toate manoperele se realizează în condiții de maximă siguranță atât pentru pacient, cât și pentru personalul medical. Nu aveți motiv de îngrijorare și puteți vizita medicul stomatolog.

12) ÎNTREBARE
Bebelusului meu i s-a rupt un coltisor din incisivul central de sus, acest fapt poate sa-i produca probleme?
RĂSPUNS KK
Dacă un dinte prezintă lipsă de substanță ar putea determina leziuni la nivelul buzei sau obrajilor. Cel mai indicat ar fi sa vizitați un medic stomatolog care va realiza o examinare completă și va stabili diagnosticul exact precum și tratamentul indicat.

13) ÎNTREBARE
Pentrut incisivi cei doi de sus care sunt demineralizati…ce putem face?
RĂSPUNS KK
Dacă este vorba doar de demineralizări fără lipsă de substanță, ele pot fi remineralizate prin utilizarea produselor cu fluor la domiciliu (pasta de dinți adecvată vârstei, apă de gură cu fluor) precum și produselor cu fluor aplicate la cabinet de către medicul stomatolog. De asemenea este foarte important controlul dietei, limitarea gustărilor și produselor cu carbohidratați și igiena orală corespunzătoare.

14) ÎNTREBARE
Recomandați peria de dinti electrica pentru fetita de 2 ani jumate? Ii place foarte mult spălatul pe dinți, si e atrasa vizual de peria mea! Multumesc
RĂSPUNS KK
Periuțele electrice sunt ușor de utilizat de către copii mici care prezintă și o dexteritate mai redusă. Ele reprezintă un mijloc de a obișnui copii cu igiena orală. După ce este realizat periajul de către copil, este foarte important ca părintele să efectueze încă o data periajul corect cu tehnica și mișcările adecvate.

15) ÎNTREBARE
Buna seara , se poate preveni aparitia petelor negre pe dintisori la copii , în afara de periajul profesional în cabinet ? Multumesc
RĂSPUNS KK
Dacă este vorba doar de colorațiile negre produse de bacteriile cromogene, ele apar de obicei la copii cu igiena orală bună. Este foarte importantă tehnica de periaj corectă la domiciliu care ar putea reduce această colorație, dar pentru că este foarte aderentă, îndepărtarea ei prin periaj profesional rămâne metoda de elecție.

16) ÎNTREBARE
As dori sa stiu ce pasta de dinti Colgate are flour. Am recomandare ptr a folosi o pasta de dinti cu flour. Multumesc
RĂSPUNS KK
Toate pastele de dinți Colgate conțin fluor. Cele pntru copii sunt în concordanță cu recomandările Academiei Europene de Stomatologie Pediatrică (EAPD), ce recomandă utilizarea pastelor de dinți cu fluor încă de la apariția primului dinte. Pentru vârste cuprinse între 6 luni-2 ani se recomandă o pastă de dinți cu o concentrație de fluor de 1000 ppm, cantitatea fiind un bob de orez. Între 2-6 ani sunt recomandate pastele cu o concentrație de fluor de 1000 ppm, cantitatea reprezentată de un bob de mazăre iar de la 6 ani sunt indicate pastele de dinți cu o concentrație de 1450 ppm F  aproximativ 1-2 cm. Pastele pentru adulți conțin 1450 ppm fluor.

17) ÎNTREBARE
Buna seara, am un baietel de 4 ani jumătate, și are tartru pe dinti. ce produse îmi recomandați?
RĂSPUNS KK
Pentru îndepărtarea tartrului ar trebui să vizitați un medic stomatolog care va îndepărta aceste depuneri prin detartraj, air flow și periaj profesional. La domiciliu pentru a preveni apariția tartrului este foarte importantă igiena orală corectă, cu periaj de 2 ori pe zi prin tehnică corectă și  pastă de dinți cu fluor adecvată vârstei.

18) ÎNTREBARE
As dori sa mai stiu daca in Bucuresti exista cabinete medicale gratuite ptr copii – sau daca mai exista uegente stomatologice gratuite ptr copii asa cum era odata ? Multumes
RĂSPUNS KK
Pentru cabinetele medicale gratuite pentru copii cel mai bine ar fi să luați legătura cu primăria capitalei care este responsabilă pentru acestea. În cazul urgențelor stomatologice, pentru adulți și copii,  ele pot fi tratate la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială ‘Prof. Dr. Dan Theodorescu’, Calea Plevnei nr. 17-21.

19) ÎNTREBARE
Buna seara, se poate lucra la o maseluta de lapte? Are o măsea sparta unde intra mancare si are dureri mari. Se poate interveni cumva?
RĂSPUNS KK
Pentru stabilirea diagnosticului și tratamentului adecvat al cazului respectiv cel mai bine ar fi să vizitați un medic stomatolog. Și măselele de lapte se tratează cănd există probleme, chiar daca ele la un moment dat se vor schimba cu dinții definitivi.

20) ÎNTREBARE
O recomandare de pasta de dinti pentru sugari cu pete de demineralizare?
RĂSPUNS KK
Academia Europeană de Stomatologie Pediatrică (EAPD) recomandă utilizarea pastelor de dinți cu fluor încă de la apariția primului dinte. Pentru vârste cuprinse între 6 luni-2 ani se recomandă o pastă de dinți cu o concentrație de fluor de 1000 ppm, cantitatea fiind un bob de orez. Între 2-6 ani sunt recomandate pastele cu o concentrație de fluor de 1000 ppm, cantitatea reprezentată de un bob de mazăre iar de la 6 ani sunt indicate pastele de dinți cu o concentrație de 1450 ppm F  aproximativ 1-2 cm.