Zahărul cel dulce multe carii-aduce!

Zahărul cel dulce multe carii-aduce!

Zahărul cel dulce multe carii-aduce!

Bine v-am găsit, dragi copii! Sunt aici, alături de Doctorul Măseluță, care ronțăie un morcov gustos. Mi-a oferit și mie un măr verde, însă în fața mea, pe o tavă, se află niște prăjituri arătoase și, mai mult ca sigur, foarte, foarte dulci! Ce să aleg?

Zahărul cel rău

N-am cunoscut încă niciun copil care să spună „Mie nu îmi plac dulciurile!”. Problema e că și microbilor din guriță – niște musafiri mici, atât de mici încât nu pot fi văzuți cu ochiul liber, dar care se prind de dinți după fiecare masă – și lor le plac dulciurile și alimentele care conțin zaharuri!!! Acești microbi primesc cu bucurie toate gustările și transformă zaharurile în acizi care erodează smalțul dintelui. E ca și cum ar „dizolva” smalțul sănătos, alb și lucios al dințișorilor, lăsând „cratere” mai mari sau mai mici pe suprafața lui.

Copiii preferă zaharurile

Încă din primele luni de viață, copilul se va feri de alimente acre, amare sau sărate și va prefera gustul dulce, probabil și pentru că laptele matern conține zaharuri.

Stă în puterea părinților să aleagă gustări sănătoase – de exemplu fructe, nuci sau alune – și să nu îl obișnuiască pe cel mic cu sucurile îndulcite cu zahăr, cu prăjiturile (nici măcar cu cele făcute în casă) și cu bomboanele. Mierea, deși este considerată un aliment sănătos, conține 80% zahăr și are un gust dulce intens.

De reținut că foarte multe alimente care nu au gust dulce (pâinea, pastele făinoase, sticksurile, produsele de fast food și sosurile de la magazin) conțin zaharuri. Orice aliment care conține zaharuri reprezintă un factor de risc în apariția cariilor. Asta înseamnă că și alimentele foarte sănătoase (adică fructele și sucurile din fructe, pâinea integrală) sunt cariogene!

„Alimentele care conțin zaharuri, chiar și cele sănătoase, pot conduce la apariția cariilor”

Obezitatea la copii

Alimentația nesănătoasă are consecințe dramatice nu doar la nivelul dințișorilor, ci afectează întregul organism. Obezitatea – o boală care, de obicei, apărea în a doua jumătate a vieții – este observată la vârste din ce în ce mai fragede. Principalele cauze sunt dieta formată din alimente cu conținut caloric crescut, la care se adaugă sedentarismul. Astfel, copiii care consumă zilnic dulciuri, grisine, chipsuri, produse fast food, sucuri carbogazoase și alte băuturi îndulcite, primesc mult mai multe calorii decât au nevoie și riscă să crească în greutate. Dacă, în plus, petrec foarte mult timp în fața calculatorului și nu consumă energie alergând sau făcând sport, atunci sunt și mai predispuși la obezitate și la toate consecințele acestei afecțiuni.

Ce este de făcut?

În primul rând, este important să micșorăm numărul atacurilor acide asupra smalțului dentar. Ce înseamnă acest lucru? Este știut că nu e bine să mănânci între mese. Aplicați această regulă învățată de la părinți și bunici! Trei mese principale și două gustări sunt suficiente pentru a avea energie întreaga zi. Dacă veți ronțăi permanent sticksuri, chipsuri, ciocolată sau a bea sucuri acidulate între mese, microbii vor fi foarte fericiți și se vor delecta cu aceste bunătăți, producând acizi și determinând apariția cariilor și a durerilor de dinți.

Dacă însă respectăm acest orar al meselor și gustărilor, saliva își va putea face și ea, în timpul zilei, treaba: va curăța dinții și va neutraliza aciditatea.

În al doilea rând, este important să îndepărtăm acești microbi de pe suprafața dinților, folosind corect periuța de dinți de două ori pe zi: dimineața, când ne-am trezit, și seara, chiar înainte de culcare. După ce ne-am spălat pe dinți, nu mai bem ceai îndulcit cu zahar sau miere, nu mai mâncăm nimic, nici măcar o feliuță de măr!

Pasta de dinți este un ajutor important în lupta împotriva cariilor. Ea conține fluor, o substanță care întărește smalțul și il face mai rezistent la atacul acizilor produși de microbii cei răi. În plus, pasta de dinți poate conține arginină, o substanță naturală care este transformată în amoniac și care neutralizează acizii periculoși.

Și, nu în ultimul rând, vizitele la medicul dentist de două ori pe an sunt utile și, de multe ori, foarte amuzante. Stomatologul verifică dacă dințișorii sunt sănătoși, aplică paste și geluri cu fluor care cresc rezistența smalțului și curăță bine, bine întreaga gură. Iar la final îți oferă un cadou simpatic, o pastă de dinți și o periuță pe care să le folosești zilnic acasă!